top

Mogelijke vraagtypes met onze stemapparatuur

In het IVS stemsysteem kan gebruik gemaakt worden van diverse vragen / vraagtypen.
Hieronder staan de verschillende mogelijkheden beschreven.

1 Ja / ? / Nee vraag

Maximaal 3 antwoorden mogelijk.
1, 2 en 3.

Het resultaat toont aantal voorstanders, tegenstanders en onthoudingen. Hiermee wordt direct duidelijk wie er voor of tegenstander zijn van de gepresenteerde stelling. Daarnaast biedt dit vraagtype de deelnemers de mogelijkheid om zich bewust te onthouden van stemming. Het wordt vaak gebruikt om een discussie op gang te brengen.

2 Ja / Nee vraag

Maximaal twee antwoorden mogelijk.
1 en 2 toets.

Toont aantal voorstanders en tegenstanders. Dit vraagtype dwingt het publiek om een keuze te maken. Het risico is wel dat mensen die geen keuze kunnen of willen maken zich onthouden van stemming.

3 Kenmerkvraag

Maximaal 10 antwoorden mogelijk.
Cijfers 1 tot en met 10.

Een kenmerkvraag wordt getoond als een meerkeuzevraag. Door de vraag echter als kenmerkvraag te definiëren wordt het mogelijk om tijdens de presentatie door middel van een toetscombinatie te kruisen met andere vragen. Het resultaat toont procentueel of absoluut de "eigenschappen" van het publiek waarmee de totale groep onderverdeeld kan worden in groepen met eenzelfde kenmerk. De kenmerkvraag is een van de meest essentiële onderdelen van het ivs®. Kenmerkvragen kunnen onbeperkt in een script worden toegevoegd. Door bijvoorbeeld de totale groep te segmenteren naar leeftijd, functiegroepen etc. wordt direct inzicht verkregen in de samenstelling van een groep. Door kenmerkvragen te kruisen met bijvoorbeeld een waarderingsvraag wordt direct duidelijk of er binnen die verschillende groepen consensus bestaat

4 Waarderingsvraag

Maximaal 10 antwoorden mogelijk.
Cijfers 1 tot en met 10.

Resultaat toont naast de procentuele of absolute voorkeur van het publiek ook een gemiddelde en standaard- deviatie waarmee direct consensus kan worden vastgesteld. De waarderingsvraag wordt voornamelijk gebruikt in situaties waarbij het wenselijk is om inzicht te krijgen in de consensus die binnen de groep aanwezigen bestaat. Vooral bij besluitvormingsprocessen of veranderingsprocessen kan met behulp van een waarderingsvraag het draagvlak voor een besluit getoetst worden. Veelgebruikt is hierbij de 5-puntsschaal. Een waarderingsvraag kan ook gebruikt worden bij evaluatie's. Hierbij kan dan op een 10-puntsschaal een "cijfer" worden gegeven over de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een cursus of training.

5 Prioriteringsvraag

Maximaal 10 antwoorden mogelijk.
Cijfers 1 tot en met 10, de 0 toets en de Enter toets, corresponderend met het keypad.

Een Prioriteringsvraag wordt gebruikt om de voorkeur van het publiek voor een bepaalde keuze of oplossing te peilen. Door gebruik te maken van de mogelijkheid om meer dan één keuze te maken kan de groep een prioritering aangeven. De uitslag kan vervolgens totaal worden getoond én er kan worden getoond wat de eerste, tweede etc. voorkeur is geweest van het publiek. Afhankelijk van de instellingen in het programma kan ook een "passiestem" worden toegestaan. Dit houdt in dat één antwoord meerdere keren gekozen kan worden.

6 Meerkeuzevraag

Maximaal 10 antwoorden mogelijk.
Cijfers 1 tot en met 10.

Resultaat toont procentueel of absoluut de voorkeur van het publiek voor een antwoord. De meerkeuzevraag is verreweg het meest gebruikte vraagtype. Meerkeuzevragen worden vooral toegepast om te toetsen of de aanwezigen beschikken over bepaalde informatie of kennis. Daarnaast is het ook een ideaal vraagtype om te controleren of ter plaatse verstrekte informatie duidelijk is overgekomen. Een meerkeuzevraag kan gebruikt worden in combinatie met een juist antwoord en is daarmee ook zeer goed toepasbaar bij onderwijsdoeleinden.